VINNARE 2008
DOMARENS KOMMENTAR

Vinnande bild 1

Vildas tunga

Bilden är inskickad av Ursula Wilby, Mossby

Så till den bild jag fastnade för i kväll. Ett tajt utsnitt i rätt höjd. kort skärpedjup ger en tredimensionell känsla mot den lugna bakgrunden. Djärv komposition med hundens blick in mot bildens mitt. Jag gillar Setterns uttryck: Vikten av att hålla nosen ren och fin inför fotograferingen, eller är det missnöje över fotografens närgånghet. Grattis!
// Sven

Vinnande bild 2

Scottie på jakt efter Zigge och Zigge i vild galopp

Insänt av Börge o Gull-Britt Persson,

Klingagård, Sjöbo

"Fartdåre", - plötsligt kom jag på att jag skulle svänga till vänstar. Då är det säkrast att alla "kryp" håller sig undan. En bild med humor, det gillar jag. Samtidigt en stilstudie på setterns kapacitet. Kompositionsmässigt finns det en del att önska. Såsom mer luft framför settern, så den inte springer ur bilden. Jag skulle även önska att bakgrunden var mer i oskärpa för att koncentrera på huvudmotivet. Men det gör inget, det humoristiska överväger. Grattis!

// Sven

Vinnande bild 3

Klicka på bilden för att se hundarnas underbar minspel i större format.

Insänt av Thomas Johansson, Stångby

 

Tack för alla fina bilder. Överlag tycker jag att kvalitén har blivit bättre. Hittade flera bilder som var starka kandidater till månadens bild. Även denna månad blev det en bild med fart och fläkt. Blir lätt så med Setter som fotomotiv. Först några negativa kommentarer till bilden. Jag gillar inte när horisonten lutar, särskilt inte på en landskapsbild och definitivt inte när det är vatten. Känns som hela sjön skall tömmas. Detta kunde fotografen lätt åtgärdat i efterhand i datorn. Räta upp horisonten, rentav ta bort den. Synd att den jagande hunden har blivit trebent och kuperad. Detta är så klart inte så lätt att åtgärda. Dessutom svårt att parera under fotograferingstillfället. Trots denna kritik är det för mig en vinnarbild. Kolla bara blicken på hundarna, den är ju helt underbar. Farten, spegelbilden i vattnet och den rena miljön utan störande detaljer. Grattis!!!

//Sven

Vinnande bild 4

Inez

Insänt av Gustaf Mattisson. S.Sandby

En välkomponerad bild med hunden lagom stor och rätt placerad i bild. Den är på väg in i bilden och huvudet kolliderar inte med horisonten. Settern utstrålar fart och målmedvetenhet. Kort skärpedjup ger en tredimensionell känsla, hunden lyfter från bakgrunden. Extra plus för att fotografen valt att presentera bilden i sv/v med en sepia-ton (brun ton). Jättegrattis till en rakt igenom kanonbild


// Sven

Vinnande bild 5

Ruben

Insänt av Gunilla Arildsson, Skanör

Vilken skön stil, för att inte tala om blicken. - Kan någon barmhärtig person ha vänligheten att hjälpa mig upp? Detta är en bild som både har ett bra innehåll och är välkomponerad. Jag gillar ögonkontakten och det uttrycksfulla ansikten. Bra att fotografen har böjt på knäna, i vart fall känns det så i bilden. Sidoljuset ger bilden karaktär. Bilden har även en bra komposition. Hunden bildar en diagonal i bilden. Huvudet är perfekt placerat en tredjedel in i bilden. Där hamnar min blick först för att sedan vandra diagonalt ner till tassen som hänger på stenkanten. Bra gjort och grattis till en härlig bild på ert "vattendjur"


// Sven

Vinnande bild 6

Falcon på stranden

Insänt av Caroline Säfstrand, Helsingborg

En härlig bild på "första kontakten med rörligt vatten". Ett lagom tajt utsnitt. Vågad beskärning av hundens rygg, men det tycker jag fungerar alldeles utmärkt. Det tillsammans med den diagonala strandlinjen gör att blicken fastnar på det väsentliga, huvudet. Huvudet är väl placerat, inte i mitten av bilden och inte för långt ut i hörnet. Jag uppskattar det korta skärpedjupet, som uppnås av den långa brännvidden (teleobjektiv). Den enda negativa kritiken är att huvudet är inte riktigt skarpt (rörelseoskärpa). Jag ser det på originalbilden, men det är inte säkert att det syns här på hemsidan. Lösningen är att ta många bilder vid actionfotografering, så finns där säkert en där skärpan sitter rätt. Försök även att ha så kort exponeringstid som möjligt, gärna 1/1000 sek.

//Sven

Vinnande bild 7

Mor och dotter

Insänt av Ursula Wilby, Mossby

Nu har jag haft förmånen att få ser era bilder i snart ett år. Det är glädjande att konstatera att ni hela tiden utvecklas. Ni vågar er på annorlunda bildvinklar, det händer saker i bilderna och ni testar djärva utsnitt. Just denna månads bild är ett bra exempel. Att något så enkelt som två "hunnanosar" kan bli en så bra bild.


Några ord om bilden... Jag gillar det tajta utsnittet och korta skärpedjupet. Bra att det finns en hundnos i oskärpa i bakgrunden. Det skapar ett större intresse till bilden. Miljön är perfekt, fin färgskala och inga störande detaljer. Hundnosarna är bra placerade i bilden. Det finns luft framför nosen. Finns det nu inget som kunde gjorts bättre? Jodå, hade fotografen höjt kameran något. Då hade inte nosen i skärpa skurit precis i linje med den bakre nosen. Dessutom hade ögat på den bakre hunden synts. Men det är bara en detalj i en för övrigt mycket bra bild.
Grattis!
// Sven

Vinnande bild 8

Cola i Blekinge skärgård.

Insänt av Gustaf Mattisson, S. Sandby

Bilden som jag fastnat för denna gång är ett stämningsfullt porträtt. Den lågt stående solen i snett motljus ger en fin lyster i pälsen. Det varma ljuset kommer igen på stenarna i oskärpa i bakgrunden. Settern är perfekt placerad så att den inte kolliderar med någon av stenarna. Jag kan tänka mig att beskära bilden i högerkanten, ca 1/4-del. På så sätt blir det bättre balans i bilden.
Grattis!
// Sven